NASTAVLJEN KONTINUITET OSVAJANJA MEDALJA i NA EVROPSKOM PRVENSTVU u HAMARU od 13-19.02.2022.godine

Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem se održava drugi put u okviru IPCa (prvi put je održano 2018.godine u Beogradu). Ovo takmičenje ja za nas drugo po važnosti u ovoj godini, a obzirom da je prvi put održano kod nas, ono ima i poseban značaj za nas. Takođe, to je prvo veliko takmičenje nakon POI i prilika da sagledamo našu trenutnu rezultatsku spremnost i vrednost ekipe.
Na takmičenju su nastupili svi naši strelci koji su u programu za nastupe na kvalifikacionim takmičenjima za POI 2024. godine (ukupno 10 strelaca). Sve administrativne i tehničke pripreme za odlazak su urađene na vreme (kupovina avio karata, rezervacija smeštaja i ostalo).
Na EP su nastupili takmičari iz 26 zemalja Evrope.
Organizatori su odradili veoma dobro ovo EP, sve u sistemu realizacije je funkcionisalo veoma dobro. Praktično, nikakvih problema nije bilo tokom samog takmičenja, nakon stizanja u Norvešku.

Parastreljačka reprezentacija Srbije je na EP u Hamaru postigla solidne rezultate, ali ipak rezultate ispod očekivanja, obzirom na prethodni rad i rezultate pokazane na svim pripremama i kontrolnim mečevima u Srbiji. Osvojene su 4 medalje, od toga 3 zlatne i jedna bronzana (jedno zlato pojedinačno i 2 zlata i bronza ekipno). Nastupili smo u 5 pojedinačnih finala, a osvojili samo jednu medalju.
Na osnovu ovih rezultata parastreljačka reprezentacija Srbije je zauzela 3. mesto u ukupnom rangiranju parastreljačkih reprezentacija (olimpijsko rangiranje).
Prema ostvarenim rezultatima i plasmanima na EP, nastavkom kontinuiteta u osvajanju medalja na najvećim međunarodnim takmičenjima, može se konstatovati da smo ispunili sve postavljene ciljeve i da smo ostvarili solidan uspeh.,
Međutim, kada se sagleda sve što se dešavalo na samom takmičenju i u dolasku na takmičenje, sigurno ostaje žal za propuštenim prilikama, jer smo realno mogli osvojiti nejmanje još dve medalje i nastupiti u najmanje još 1-2 finala!

Naš najuspešniji strelac na ovim Igrama je Laslo Šuranji iz Novog Bečeja, koji je jedini osvojio medalju u pojedinačnim disciplinama i to zlato u R1(10m, vazdušna puška, muškarci, stojeći stav, klasa SH2).
Medalje u ekipnoj konkurenciji su osvojili: ekipa pištoljem u disciplini P1 (10m, vazdušni pištolj, muškarci, klasa SH1) je osvojila zlato. Sastav ekipe: Rastko Jokić, Živko Papaz i Sredo Radović.


Ekipa u klasi SH2 je osvojila 2 medanje i to : zlato u disciplini R5 (10m, vazdušna puška, miks, ležeći stav, klasa SH2 u sastavu: Dragan Ristić, Dejan Jokić i Zdravko Savanović) i brozu u disciplini R4 (10m, vazdušna puška, miks, ležeći stav, klasa SH2 u sastavu: Dragan Ristić, Dejan Jokić i Zoran Banjac )

U finalu su nastupili još i : Dragan Ristić u R5, zauzeo 7. mesto, ubedljivo prvi u kvalifikacijama, Rastko Jokić u P1, zauzeo 7. mesto, prvi u kvalifikacijama, Živko Papaz u P1, zauzeo 6. mesto i Jelana Pantović u disciplini R2 (10m, vazduđna puška, žene, stojeći stav, klasa SH1) i zauzela 5. mesto.

Generalno, svi naši strelci (sem Dragana Ristića i Rastka Jokića u kvalifikacijama i Šuranji Lasla u finalu) su ostvarili rezultate značajno ispod svojih realnih vrednosti, velikim delom zbog objektivnih okolnosti i više sile.

Zalaganje i ponašanje strelaca je bilo na najvišem nivo i svi su se maksimalno trudili da pokažu sve što znaju i mogu i u tom delu se nema šta zameriti ni jednom takmičaru. Sve u svemu, uspešan nastup na EP, uz izvlačenje pouka za naredni period.

Osnovni razlog što strelci nisu uzeli neku medalju više i nastupili u više finala na ovom EP, pored niza subjektivnih i objektivnih razloga, svakako je i taj što smo imali velikih problema u transportu prilikom dolaska na EP, pa su strelci na EP došli uveče pre samo takmičenje, nisu imali ni priliku da osete strelište, a kamoli da treniraju. Nisu stigli ni da urade tehničku kontrolu to veče, nego su tehničku kontrolu radili pred sam nastup, što se nikada i nikako ne radi. Naime, nama je veče pred polazak na EP avio kompanija Turkiš Erlajn otkazala let. Agencija je našla alternativu u dve grupe da se leti Lufthansom. Prva grupa je odletela po planu (4 člana tima), a drugoj grupi je Lufthansa otkazala let dva sata pre poletanja. Strelci iz Kragujevca, Smedereva, Elemira i Novog Bečeja su već bili u putu za aerodrom kada sam ih vratio. Agencija je potom našla let za sledeći dan, kojim smo i otišli, opet u dve grupe. Tako je došlo do situacje da smo u Hamar stigli tek kasno popodne pred sam dan takmičenja. Ova promena leta je uslovila i novo testiranje naših članva (prethodno je isteklo).

Obzirom da su u pitanju osobe sa invaliditetom, njima je sva ova neizvesnost oko odlaska i nemogućnost odmora i akomodacije na strelite i na sam Hamar (u Hamaru je bilo hladno za naše uslove i u sobama u Hotelu i na strelištu) veoma teško pala i nisu uspeli da se vrate u normalno funkcionisanje maltene do samog kraja takmičenja. Povrh toga Dragan Ristić su razboleo i u disciplini u kojoj je bio apsolutni favorit i siguran osvajač medalje je podbacio isključivo zbog bolesti. Zbog kašnjenja na EP, Jelena Pantović nije uradila reviziju klasifikacije (nisu je sačekali klasifikatori), pa je i to imalo uticaj na njen nastup. Smatram nekorektnim postupak klasifikatora, jer naše kašnjenje nije uzrokovano našom greškom, nego višom silom na kojiu mi nismo mogli uticati, pa su trebali imati malo više razumevanja i sačekati je da dođe u Hamar.

Prva grupa strelaca se vratila po planu 17.03., a drugoj grupi je opet Turkiš otkazao let, pa smo ponovo tražili alternativni let i vratili se u Srbiju svi 19.03.. Na kraju želim da istaknem da su svi u ovom lancu organizacije našeg odlaska i povratka na ovo EP odradili svoj posao veoma dobro i svima sam zahvalan, posebno na funkcionisanju i operativnosti prilikom ovih vanrednih promena (ovde mislim na sve angažovane u POKS-u i u Agenciji) U prilogu Izveštaja pregled ostvarenih rezultata naših takmičara i zvanični Bilten sa ovog takmičenja.

Beograd, 20.02.2022.

selektor parastreljačke reprezentacije Srbije Nenad Pajić

WSPS ECH Hamar 2022 – Results Book

Pregled nastupa strelaca na EP, Hamar 2022 godine