Grand Prix u Poljskoj-Szczecin od 24.04.-01.05.2017. godine

USPEŠAN START STRELACA na MEĐUNARODNIM TAKMIČENJIMA u 2017.godini!

Nakon POI u Brazilu gde smo osvojili 2 medalje, strelci su prvi put ove sezone nastupili na nekom Mađunarodnom takmičenju. Generalno gledano, možemo biti zadovoljni ukupnim nastupom, uz malo više sportske sreće broj medalja je mogao biti znatno veći. Osvojili smo 2 srebrene medalje, imali 9 nastupa u finalima, od 8 strelaca koji su nastupali, njih 6 je izborilo finale. Nastavljen je kontinuitet osvajajnja medalja na svim Međunarodnim takmičenjima od starta 2009.godine do danas.

Gran pri takmičenje u Poljskoj je takmičenje samo vazdušnim oružjem, rangirano kao nivo 2, na kome se priznaju postignuti svetski rekordi i ostvarene rezultatske norme za nastup na EP i SP.Na takmičenju su nastupili strelci iz 26 zemalja sveta. Medalje su osvajali takmičari iz 11 zemalja, a Srbija je sa 2 srebra, u paraolimpijskom rangiranju, po broju osvojenih medalja zauzela 6. mesto.

Godišnjim planom rada streljačke reprezentacije, predviđeno je da na ovom takmičenju nastupi što veći broj naših takmičara (oni koji retko nastupaju ili nisu do sada nastupali na MT), kao bi stekli potrebno iskustvo i samopouzdanje i kako bi ostvarili što više normi za nastup na EP ove godine i ispunili prvi uslov (prve norme) za nastup na Svetskom prvenstvu sledeće godine. Na takmičenju je nastupilo ukupno 11 naših članova (8 strelaca, 2 asistenta i 1 trener) i to: strelci puškom: Dragan Ristić, Siniša Vidić, Dejan Jokić, Zoran Banjac i Zoran Poučki, strelci pištoljem: Rastko Jokić, Sredo Radović i Zoran Petković (prvi put nastupio), asistenti Tomislav Ristić (za Dragana), Slobodan Jokić (za Dejana) i trener i vođa puta Dragan Marković. Na put smo išli iznajmljenim kombi vozilom (preko POKS-a) i jednim privatnim automobilom (Banjac Zoran). Sam put u odlasku i povratku je protekao bez problema. Krenuli smo 24.04. iz Beograda (ispred Doma RVI) u 17.00 časova, u Srbiju smo se vratili 01.05. u ranim jutarnjim časovima.
Osnovni ciljevi su bili: ostvariri nastupe u što više finala, osvojiti što više normi za nastup na EP i ispuniti prve uslove za nastup na SP 2018.godine, nastaviti kontinuitet osvajanja medalja na svim MT, sticanje samopouzdanja i sigurnsti u sebe i svoje naoružanje i opremu. Svi postavljeni ciljevi su u potpunosti realizovani!

Naša reprezentacija je na ovom takmičenju osvojila 2 srebrene medalje u pojedinačnoj konkurenciji (Dragan Ristić u disciplini R5 i Rastko Jokić u disciplini P1), od 8 strelaca 6 je nastupilo u finalima. Ukupno smo imali 9 nastupa u finalima i pored 2 medalje osvojili 3 puta 4. mesto i po jednom 5. 6. 7. i 8. mesto). Pored 5 strelaca koji već imaju norme za nastup na EP (učesnici POI u Riu), još 4 naša strelca su na ovom takmičenju ostvarili predviđene IPC norme za nastup na EP i ispunili prve uslove za nastup na SP 2018. To su: Dejan Jokić, Siniša Vidić, Zoran Poučki i Zoran Banjac. Pored osvajača medalja najviše je pokazao Dejan Jokić, koji je od dva moguća finala, nastupio u oba i time pokazao da se na njega ozbiljno može računati u budućnosti. Zoran Petković je uspešno prošao medicinsku klasifikaciju i na svom prvom nastupu postigao očekivani rezultat.

U skladu sa Pravilnicima o radu streljačke reprezentacije, strelci koji prvi put nastupaju na takmičenjima i oni koji ne ispune predviđene norme sami finansiraju svoje osnovne troškove nastupa (ili deo troškova nastupa), tako je bilo i ovoga puta.

Program je realizovan u potpunosti. Nastupu na ovom takmičenju su prethodile kvalitetne pripreme u Novom Sadu.

Datum 01.05.2017. selektor: Nenad Pajić

Pregled nastupa strelaca na GP POLJSKA 2017god

Bilten takmičenja