Izveštaj sa Evropskog Prvenstva u Španiji

Streljačka reprezentacija OSI Srbije je na Evropskom Prvenstvu u Alikanteu nastupila sa ukupno 11 članova, 8 strelaca (Dragan Ristić, Živko Papaz, Siniša Vidić, Rastko Jokić, Laslo Šuranji, Sredo Radović, Zdravko Savanović i Jelena Pantović) i 3 pratioca (Vesna Pajić, Zlatko Rudnički i Nenad Pajić).reprezentacija_alicante_spanija

Jedan deo reprezentacije (6 ljudi) je na EP putovalo iznajmljenim kombi vozilom i oni su na takmičenje krenuli16.10 uveče u 23.00 časova, a drugi deo je putovao avionom i oni su krenuli 18.10.2013. godine.

Ne Evropskom Prvenstvu je nastupilo 33 prijavljene reprezentacije sa ukupno 176 strelaca koji su ispunili norme za nastup na ovom takmičenju. Na takmičenju su nastupili svi najbolji strelci iz Evrope, osvajači medalja na POI u Londonu.

Naša reprezentacija je ostvarila fenomenalan uspeh. Najzad su se složile neke kockice i uz malo sreće koja nas je poslužila, nagrađen je mukotrpan rad i treninzi u dosadašnjem periodu. Osam strelaca je ukupno osvojilo 11 medalja (11 članova delegacije – 11 medalja) od čega 3 zlatne (Laslo Šuranji, Dragan Ristić i Rastko Jokić), 3 srebrne i 5 bronzanih (7 medalja u pojedinačnoj konkurenciji i 4 medalje u ekipnoj konkurenciji) i postavili smo jedan Finalni svetski rekord (Laslo Šuranji u disciplini R1) i jedan Finalni evropski rekord (Rastko Jokić u disciplini P4). Po broju osvojenih medalja mi smo najuspešnija nacija na ovom takmičenju, ali zbog manje osvojenih zlatnih medalja u generalnom plasmanu smo na 3. mestu po uspešnosti nacija, ispred svih velesila u ovom sportu.

Naš najuspešniji strelac na EP je Rastko Jokić iz Beograda, koji je ukupno osvojio 4 medalje: 1 zlatnu, 1 srebrnu i 2 bronzane, i postavio novi finalni evropski rekord u disciplini P4. ( zlato u P4 pojedinačno, bronzu u P1 pojedinačno, srebro u P4 ekipno, i bronzu u P1 ekipno) i kome je ovo bilo prvo Evropsko prvenstvo.

Četiri medalje je osvojio i Dragan Ristić iz Kragujevca (zlato i bronzu pojedinačno, i srebro i bronzu ekipno).

Odmah iza njih je Laslo Šuranji iz Novog Bečeja koji je uzeo 2 medalje, obe u pojedinačnoj konkurenciji i to zlato u disciplini R1 uz finalni svetski rekord i srebro u R7.

Tri medalje je osvojio Živko Papaz, bronzanu pojedinačno u P3 i srebro i bronzu ekipno.alicante_spain

Po dve medalje kao članovi ekipa osvojili su Zdravko Savanović i Siniša Vidić vazdušnom puškom, srebro u R4 i bronzu u R5, i Sredo Radović pištoljem u disciplinama P1 i P4 (takođe srebro i bronzu).

Ekipa Srbije Pištoljem u sastavu Živko Papaz, Rastko Jokić, i Sredo Radović osvojila je 2 medalje, srebro u disciplini P4 (MK pištolj slobodnog izbora, 50 metara) i bronzu u disciplini P1 (vazdušni pištolj).

Ekipa Srbije vazdušnom puškom u klasi SH2 u sastavu: Dragan Ristić, Siniša Vidi i Zdravko Savanović je takođe osvojila 2 medalje i to srebrou disciplini R4 i bronzu u disciplini R5.

Pored osvojenih medalja imali smo još 2 nastupa u finalima: Živko Papaz u P4 (8. mesto) i Siniša Vidić u R4 (8. mesto).

Na samom takmičenju više od polovine naše delegacije je imalo stomačnih problema (kao i skoro sve ostale reprezentacije) zbog čega Jelena Pantović nije nastupila u 2 discipline (R3 i R6), a Laslo Šuranji u jednoj (R6). Ostali članovi ekipe su uspeli da prevaziđu sve zdravstvene probleme. Organizator je konstatovao postojanje ovih problema kod mnogih učesnika, ali u zvaničnom saopštenju je rekao da nije moguće utvrditi uzrok nastanka (u svakom slučaju nakon ove pojave, došlo je do promene jelovnika).

Kao zanimljivost treba napomenuti da je naša himna svirana na otvaranju ceremonije proglašenja pobednika i na zatvaranju. Naime, u prvoj disciplini takmičenja (R1 – vazdušna puška stojeći stav) i prvom proglašenju Laslo Šuranji je osvojio prvo mesto, a u poslednjoj disciplini takmičenja (R5 – vazdušna puška ležeći stav za SH2) Dragan Ristić je osvojio prvo mesto.

Takođe, treba reći da niko od članova delegacije nije dobio ni jedan jedini dinar na ime džeparca ili dnevnica za ovo EP.

Članovi reprezentacije koji su putovali avionom u Srbiju su se vratili 26.10. a kombijem 28.10.2013. godine.

Nakon ovog uspeha, izlišno je pričati o problemima i propustima koji su nas pratili pre EP i na samom takmičenju.

Kompletan bilten sa Evropskog Prvenstva i svi ostali podaci se nalaze na zvaničnom sajtu IPC-a.

U Beogradu, 28.10.2013. god. Selektor i trener reprezentacije : Nenad Pajić