Odlična organizacija EP u Beogradu i uspeh naših strelaca

Evropsko prvenstvo u parastreljaštvu je održano u Beogradu od 01-07.12.2018.godine, proteklo je u najboljem mogućem redu i opšti je utisak svih (zvaničnika IPC i učesnika takmičenja) da je organizacija bila odlična. Iako je ovo prvi put da se u Srbiji organizuje takmičenja ovog ranga (najviši A rang takmičenja), organizator takmičenja POKS i partner u realizaciji, ISSS, su položili ispit i dobili odlične ocene za realizaciju ovog takmičenja, čime se otvara put za dobijanje novih velikih takmičenja u paraolimpijskim sportovima. Time su srpski parastrelci potvrdili svoj visok rejting u svetskom parastreljaštvu, na osnovu koga je i dobijena organizacija ovog Evropskog prvenstva!

Svečane zakletve su na otvaranju polagali naši članovi i to: osvajač zlatne medalje na POI Laslo Šuranji u ime sportista, trener reprezentacije za klasu SH2 Vladimir Pajić u ime trenera i bivši strelac osvajač bronzane medalje na OI u Barseloni, a sada sudija streljaštva sa ISSF i IPC licencom Aranka Binder u ime sudija, što takođe predstavlja veliku čast i za njih same, a i za sve nas!

Na samom takmičenju je nastupilo 122 strelca iz 27 zemalja Evrope. Sve ekipe su došle u svojim najjačim sastavima sa svim učesnicima finala i osvajačima medalja iz Evrope na poslednjem Svetskom prvenstvu i POI u Brazilu (uglavnom samo sa strelcima koji imaju šansu za visok plasman), tako da je konkurencija za medalje u svakoj disciplini bila izuzetno jaka. Naša reprezentacija je, pored dobrog domaćinstva, ostvarila iveoma zapažene rezultate.

Ukupno su osvojene 4 medalje, 2 zlatne, 1 srebrenu i 1 bronzanu (zlata su osvojili Dragan Ristić u R5 pojedinačno i ekipa u disciplini R5, Dejan Jokić je osvojio srebro u R4 pojedinačno, a ekipa u R4 bronzu), postignut je i jedan novi svetski rekord (Dragan Ristić u finalu  R5), osvojili smodvai 4. mesta, jedno 5. mesto i dva 9. mesto, nastupali smo u 4 finala pojedinačno. Nedostajalo je malo sportske sreće za još neko finale i medalju!

Po osvojenim medaljama Srbija je zauzela izvanredno 2. mesto na ovom Evropskom prvenstvu, takođe i po Osvajanjem medalja na ovom EP, naša ekipa je nastavila fantastičan niz osvajanja medalja na svim najjačim Međunarodnim takmičenjima na kojima smo nastupali od Pekinga 2008.godine, bez obzira na jačinu takmičenja i broj i sastav naše delegacije (u ovih 10 godina jedino na POI u Londonu nije osvojena medalja)!

Medalje na ovom takmičenju je osvajalo ukupno 11 zemalja.

Reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu je nastupilla sa ukupno 14 članova (10 strelaca i 4 trenera). takmičari pištoljem su: Rastko Jokić i Sredo Radović iz Beograda, članovi SKOSI Pobednik i Zoran Petković iz Smedereva, član SKOSI R-50 iz Smedereva, takmičari puškom u klasi SH2: Dragan Ristić iz Kragujevca član SK Čika Mata, Zdravko Savanović iz Loznice član SK Sokolovi, Dejan Jokić iz Jamene kod Šida i Zoran Banjac iz Beograda, oba članovi SKOSI Pobednik iz Beograda i takmičari puškom u klasi SH1: Laslo Šuranji iz Novog Bečeja i Zoran Poučki iz Elemira, oba članovi SKOSI Olimp iz Zrenjanina i Jelena Pantović iz Smedereva, član SKOSI R-50.

Sreučni tim u sastavu: Nenad Pajić, selektor i trener reprezentacije, treneri reprezentacije Dragan Marković iz Novog Sada, Vladimir Pajić i Ivan Kvasnevski iz Beograda.

Naš najuspešniji takmičar na ovom EP je svakako Dragan Ristić iz Kragujevca, koji je osvojio 3 medalje (2 zlatne medalje, u disciplini R5 pojedinačno i R5 ekipno i 1 bronzanu i postavio novi svetski rekord u finalu R5). U ovom momentu on je aktuelni Svetski prvak, Evropski prvak, svetski rekorder kvalifikacija i svetski rekorder finala u ovoj disciplini, što samo po sebi govori o kakvom je strelcu reč. Ekipa Srbije u sastavu: Dragan Ristić, Dejan Jokić i Zdravko Savanović je osvojila zlatnu medalju u disciplini R5 ekipno i oni su sada aktuelni Evropski i Svetski prvaci u ovoj disciplini!

Izuzetno veliki uspeh (za mnoge i najprijatnije iznenađenje ovog EP) postigao je i Dejan Jokić, član SKOSI Pobednik iz Beograda, koji je takođe osvojo 3 medalje (srebrenu u R4 pojedinačno, zlato u R5 i bronzu u R4 ekipno). Ekipa u R4 u sastavu: Dragan Ristić, Dejan Jokić i Zoran Banjac je osvjila bronzanu medalju u ovoj disciplčini.

Pored Ristića i Dejana Jokića i ekipa u disciplini R5 i R4, vredan rezultat je ostvario i Zoran Poučki, kome je izgubio madalju u disciplini R1 za 0,2 kruga bukvalno u poslednjem hicu (na kraju je zauzeo 4.mesto) i Rastko Jokić koji je u disciplini P1 zauzeo 5. mesto i kome je medalja izmakla zahvaljujući kiksu u prvoj seriji finala.

Vredan pomena je i rezultat ekipe pištoljem koji su zauzeli 4. mesto i nastup Šuranji Lasla, koji je gađao ispod očekivanja, ali je ipak zauzeo 9. mesto, kao i Pantović Jelene, koja je zauzela 9. mesto i kojoj je finale izmaklo za 0,1 krug.

Ostali nastupi su bili u granicama očekivanog ili ispod očekivanja.

Sve u svemu, strelci su na ovom EP ponovo  potvrdili visoku klasu i pokazali da su i dalje u samom svetskom vrhu, spremni i sposobni da na svakom takmičenju osvoje medalju, iako je svetsko paraolimpijsko streljaštvo strahovito napredovalo i gde je konkurencija iz godine u godinu sve jača (i po broju učesnika i po ostvarenim rezultatima). Ostvareni su očekivani rezultati, uz malo sreće moglo je biti i bolje (stiče se utisak da nismo baš u potpunosti iskoristili činjenicu da se takmičenje održava u Srbiji), ali smo svakako zadovoljni i ovim što je urađeno!

Ostaje nam da u narednom periodu sagledamo propuste i slabosti i da se spremimo da u narednom periodu kroz sistem kvalifikacija uzmemo još 2-4 norme za POI i više medalja na sledećem Svetskom prvenstvu!

Zahvaljujemo se svima koji nas razumeju i koji su nam pomagali i pomažu u ostvarivanju ovakvih rezultata, pre svih Ministarstvu omladine i sporta republike Srbije, lokalnim samoupravama i svima ostalima, uz nadu  da će ta podrška biti i veća i bolja u budućnosti.

Kompletan Bilten sa rezultatima i svim ostalim relevantnim podacima nalazi se na sajtu IPC-a.