Internacionalno takmičenje u Hanoveru (Nemačka) od 05.-13. Maja 2017. godine

ODLIČNI REZULTATI PARAOLIMPIJACA / ŽETVA NACIONALNIH REKORDA!

Rastko Jokić
Rastko Jokić

Na IT u Hanoveru, strelci paraolimpijci su ostvarili izuzetno dobre i vredne rezultate, čime smo pokazali da smo apsolutno konkurentni sa najjačim svetskim streljačkim silama. 4 naša strelca su nastupila na ovom takmičenju, osvojeno je ukupno 4 medalje (2 zlata, 1 srebro i 1 bronza), imali smo nastup u 8 finala, svi strelci su ispuniuli norme za nastup na Evropskom prvenstvu ove godine (ako bude održano) i Svetskom prvenstvu 2018.godine u Koreji, postignuto je novih 6 nacionalnih rekorda. Naši strelci nakon ovog takmičenja u ovoj godini nemaju više nastupa na Međunarodnoj sceni do Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem koje bi trebalo biti održano u Decembru mesecu.

Internacionalno takmičenje u Hanoveru je tradicionalno takmičenje vazdušnim i MK oružjem istovremeno sa neinvalidima, rangirano kao nivo 1, na kome se priznaju ostvarene rezultatske norme za nastup na EP i SP i na kome dolaze svi ovlašćeni serviseri i proivođači sportskog oružja i municije. Na takmičenju su nastupili strelci iz 33 zemalja sveta.Ukupno su takmičari iz 18 zemalja osvajali medalje, a Srbija je sa 4 medalje (2 zlatne, 1 srebro i 1 bronza), u paraolimpijskom rangiranju, po broju osvojenih medalja zauzela 4. mesto.

Laslo Šuranji - prvo mesto
Laslo Šuranji – prvo mesto

Godišnjim planom rada streljačke reprezentacije, predviđeno je da na ovom takmičenju nastupe samo strelci koji gađaju MK oružje i učesnici POI u Brazilu 2016.godine, kao bi nastavili niz nastupa i uspeha i sticali potrebno iskustvo i samopouzdanje i kako bi ostvarili što više normi za nastup na EP ove godine i ispunili prvi uslov (norme) za nastup na Svetskom prvenstvu sledeće godine. Na takmičenju je nastupilo ukupno 6 naših članova (4 strelca i 2 trenera) i to: strelci puškom: Laslo Šuranji, Dragan Ristić i Zdravko Savanović, strelac pištoljem Rastko Jokić, trener Ivan Kvasnevski i trener i vođa puta Dragan Marković. Na put smo išli sa dva privatna automobila (Zdravko Savanović i Laslo Šuranji). Sam put u odlasku i povratku je protekao bez problema. Krenuli smo 05.05. iz Beograda (ispred Doma RVI) u 12.00 časova, u Srbiju smo se vratili 13.05. u ranim jutarnjim časovima.

Osnovni ciljevi su bili: ostvariti nastupe u što više finala, osvojiti što više normi za nastup na EP i ispuniti prve uslove za nastup na SP 2018.godine, nastaviti kontinuitet osvajanja medalja na svim MT, sticanje samopouzdanja i sigurnsti u sebe i svoje naoružanje i opremu i odraditi potrebna servisiranja oružja i testiranje municije. Svi postavljeni ciljevi su u potpunosti realizovani!

Rastko Jokić - prvo mesto
Rastko Jokić – prvo mesto

Naša reprezentacija je na ovom takmičenju osvojila ukupno 4 medalje u pojedinačnoj konkurenciji, 2 zlatne medalje (Laslo Šuranji u disciplini MK puškom R7 i Rastko Jokić u disciplini MK pištoljem P4), 1 srebrenu (Laslo Šuranji u disciplini R1) i 1 bronzanu (Rastko Jokić u P1), od 4 strelca 3 su nastupili u finalima. Ukupno smo imali 8 nastupa u finalima i pored 2 medalje osvojili 2 puta 4. mesto i po jednom 5. i 6. mesto). Svi strelci su na ovom takmičenju ostvarili predviđene IPC norme za nastup na EP i ispunili prve uslove za nastup na SP 2018. Na ovom takmičenju je postavljeno 6 novih Rekorda Srbije, Laslo Šuranji 4 puta i to u disciplini R7 rekord kvalifikacija i rekord finala, u disciplini R3 rekord kvalifikacija i u R1 rekord finala i Rastko Jokić 2 puta i to u disciplini P4 rekord kvalifikacija (ostvareni rezultat je jednak zvaničnom svetskom rekordu) i rekord finala. Naš najuspešniji strelac je bio Laslo Šuranji (nastup u 3 finala, 2 medalje i 4 nova državna rekorda), njemu uz rame je bio i Rastko Jokić sa odličnim nastupom (2 medalje, 3 finala i 2 nova državna rekorda), Dragan Ristić je nastupio u dve discipline, u obe je ušao u finale, ali je falilo malo sportske sreće za medalje. Zdravko Savanović je postigao dobar rezultat u disciplini R9 i očekivano dobar rezultat u disciplini R5.

Organizator nije radio završni Bilten sa takmičenja, svi rezultati po disciplinama se mogu naći na zvaničnom sajtu organizatora takmičenja.

Selektor: Nenad Pajić

Pregled nastupa strelaca na IP HANOVER 2017god