PARAOLIMPIJSKE IGRE RIO DE ŽENEIRO 2016

Streljačka reprezentcija OSI Srbije je na Paraolimpijskim igrama u Riu 2016 nastupila sa 5 strelaca koji su ispunili direktne norme u kvalifikacionom periodu od Jula 2014. do Novembra 2015. godine.

Laslo Šuranji
Laslo Šuranji

Naš najuspešniji strelac na ovim Igrama (i najuspešniji paraolimpijac Srbije u muškoj konkurenciji uopšte na ovim POI) je Laslo Šuranji iz Novog Bečeja, koji je osvojio zlatnu medalju u disciplini R7 (MK puška, trostav, 3h40, muškarci) i bronzanu medalju u disciplini R6 (MK puška, ležeći stav, 50 metara).On je nastupio i prvog dana takmičenja u finalu discipline R1 (vazdušna puška, stojeći stav) u kojoj je i pre odlaska na POI bio kandidat za medalju i gde je nakon kvalifikacija bio drugoplasirani (ovo je disciplina u kojoj je on i Evropski prvak). Međutim, desio mu se veliki peh u momentu kada je bio prvi u Finalu i praktično imao sigurnu medalju, skliznula mu je ruka, opalio je slab pogodak i završio kao petoplasirani. Ovo je bilo iznenađenje i šok za sve na takmičenju (i publiku i sve učesnike takmičenja i njega samoga jer je znao koliko vredi). Trebalo je dosta snage i razgovora da on povrati samopouzdanje i da odradi najbolje što može ostale disipline, što je on i učinio i pokazao svu svoju veličinu i spremnost!
Poznajući svoje strelce, siguran sam da bi broj medalja bio veći da je Laslo uzeo ovu medalju prvog dana takmičenja.

Rastko Jokić
Rastko Jokić

Rastko Jokić iz Beograda je u svom debitanskom nastupu na POI opravdao očekivanja zauzimanjem 6. mesta u disciplini P3 (u finalu mu je nedostajao 1 poen da uđe u raspucavanje za bronzu), u ovoj disciplini je ostvario i svoj do sada najbolji rezultat na svim međunarodnim takmičenjima, što je za svaku pohvalu! U disciplini P1 je platio danak neiskustvu, to mu je bila prva disciplina na takmičenju i nedostajao mu je samo 1 krug da uđe u finale i to zato što mu je ponestalo vremena u poslednjoj seriji koju je i otpucao najlošije (izgubio je ritam i ubrzao gađanje). U disciplini P4 se nije snašao po jakom vetru i u poslednje dve serije je sa devetog mesta pao na 24. U svakom slučaju, nije razočarao, ali je prema toku takmičenja ipak morao u još jedno finale. On je mlad strelac i pred njim je svakako svetla budućnost!

Živko Papaz
Živko Papaz

Živko Papaz iz Beograda je na svojim trećim uzastopnim Igrama ostvario nastup u finale disipline P3 (gde je postavio u kvalifikacijama i novi državni rekord) i zauzeo na kraju 8. mesto, ali je podbacio u ostale dve discipline (posebno u P1). Kada se uzme u obzir da je on najiskusniji naš strelac, da su mu ovo treće POI i da je u Londonu nastupio u dva finala, može se reći da on nije ispunio očekivanja i da je morao znatno bolje (očekivano je bilo da nastupi u najmanje 2 finala i da uđe u borbu za jednu medalju). Svakako vredi više nego što je pokazao na ovom takmičenju!

Dragan Ristić
Dragan Ristić

Dragan Ristić iz Kragujevca je jedan od najvećih favorita takmičenja u disciplini R5 (kao aktuelni evropski šampion, aktuelni svetski vicešampion i svetski rekorder i bivši svetski šampion, kao strelac koji je najviše puta na Svetskim kupovima i takmičenjima otpucao rezultat iznad 636 krugova i koji je imao najbolji ovogodišnji rezultata u svetu od 642,7 krugova, što je navredniji rezulltat koji je ikada jedan strelac ostvario u svetu, računajući i neinvelide) bio naša glavna uzdanica uz Lasla i strelac od koga se očekivao siguran nastup u finalu i medalja! Međutim, on je značajno podbacio na POI i rezultatom od 633,0 krugova zauzeo 12. mesto. On je nastupio i u disciplini R4 i zauzeo 15.mesto (ovo inače nije njegova dominantna disciplina i nastupio je da ne gubi kontinuitet i nepravi pauzu od 5 dana bez treninga i takmičenja, kao i da oseti takmičarski duh i strelište).

Zdravko Savanović
Zdravko Savanović

Zdravko Savanović iz Loznice je debitovao na POI, nastupio je samo u disciplini R5 i ostvario plasman na 15.mesto što je njegov realan domet u ovom trenutku, posebno kada se uzmu u obzir zdravstveni problemi koje je imao pred odlazak na POI. Naime, on je posle nastupa u Hanoveru i postizanja svog ličnog rekorda morao otići u bolnicu na operaciju ruke i u najosetljivijem trenutku pauzirao je mesec dana, što je uzrokovalo određeni pad rezultata i što nismo uspeli da nadoknadimo u preostalom vremenu!

streljačka reprezentacija OSI Srbije
streljačka reprezentacija OSI Srbije

Stručni štab reprezentacije na ovim POI su činili: Ivan Kvasnevski, trener reprezentacije za pištolj, Vladimir Pajić, trener reprezentacije za pušku i Nenad Pajić (kao selektor i glavni trener reprezentacije). To je tim koji je u ovom istom sastavu bio i na Svetskom prvenstvu 2014.godine i koji je realizovao sve pripreme i aktivnosti reprerzentacije od 2014.godine do danas!

adobe_pdf Celokupan izveštaj nastupa strelaca na POI u Riu 2016. godine

adobe_pdf Bilten takmičenja u streljaštvu na POI u Riu 2016. godine