Svetski kup Osjek 2017 – Izveštaj

Paraolimpijska streljačka reprezentacija Srbije je nastupila na Svetskom kupu u Osijeku od 21-26.09.2017.godine sa 8 strelaca.
Ovo je za nas najznačajnije i najjače takmičenje na kome smo nastupili u ovoj godini (obzirom da neće biti održano Evropsko prvenstvo), jer se na ovom takmičenju ispunjavaju kvalifikacijske norme za nastup na Svetskom prvenstvu 2018.godine.
Dragan Ristić
Na SK u Osijeku su učestvovali takmičari iz 25 država, medalje su osvajali takmičari iz ukupno 16 država! Naša reprezentacija je sa ukupno osvojenih 12 medalja (4 zlatne, 5 srebrenih i 3 bronzane) ubedljivo najuspešnija nacija po broju osvojenih medalja. Ovo je i inače, naš lični rekord po broju osvojenih medalja na nekom Svetskom kupu otkad nastupamo na Međunarodnim takmičenjima od 2005.odine do danas!
Dragan Ristić
Naš najuspešniji takmičar je Dragan Ristić iz Kragujevca koji je osvojio ukupno 5 medalja (2 zlatne, 1 srebrenu i 2 bronzane) i to u pojedinačnim disciplinama zlato i 2 bronze i ekipno zlato i srebro!
Od 3 discipline u kojima je nastupao pojedinačno, on je osvojio medalje u sve 3 discipline! Pored toga, on je postavio novi svetski rekord kvalifikacija u disciplini R5 (vazdušna puška, ležeći stav) rezultatom od 639,9 krugova (popravio je svoj vlastiti rekord koji je do sada bio 639,5 krugova) i izjednačio svetski rekord finala u istoj disciplini rezultatom 255,5 krugova!
Živko Papaz
U pojedinačnoj konkurenciji, medalje su osvojili još i Živko Papaz (2 srebra u disciplinama P4 i P3) Laslo Šuranji (srebro u disciplini R7, MK puška, trostav) i Rastko Jokić (bronza u disciplini P4).
Rastko Jokić
U ekipnoj konkurenciji, ekipa pištoljem u sastavu: Rastko Jokić, Živko Papaz i Sredo Radović je osvojila 2 zlatne i 1 srebrenu medalju i postavila novi Evropski i državni rekord u disciplini P4 (MK pištolj slobodnog izbora, 50 metara, rezultatom od 1602 kruga).
Rastko Jokić, Sredo Radović, Živko Papaz – prvo mesto ekipno
Ovaj Evropski rekord je opstajao punih 10 godina!
Laslo Šuranji
Ekipa puškom je u disciplini R5 (Dragan Ristić, Zdravko Savanović i Dejan Jokič) je osvojila zlatnu medalju i postavila novi državni rekord (1902,9 krugova), a u disciplini R4 (Dragan Ristić, Dejan Jokić i SIniša Vidić) su osvojili srebro!
Dejan Jokić, Zdravko Savanović, Dragan Ristić – prvo mesto ekipno
Nastupili smo u 14 pojedinačnih finala (što je samo po sebi veliki uspeh) i osvojili 7 pojedinačnih medalja (što je, takođe, iznad svih proseka).
Dejan Jokić, Siniša Vidić, Dragan Ristić – drugo mesto ekipno
Praktično, svih 8 strelaca su osvojili medalje (računajući i ekipni deo) i svih 8 strelaca su ispunili predviđene IPC norme za nastup na Svetskom prvenstvu 2018. godine!
Ostale fotografije pogledajte u galeriji.