Veliki uspeh parastrelaca na Svetskom kupu u Osijeku

Parastreljačka reprezentacija Srbije je nastupila na Svetskom kupu u Osijeku od 23-30.07.2019.godine sa 10 strelaca i postigla veoma uspešna rezultat.Na takmičenju je nastupilo ukupno 15 naših članova (10 strelaca, 3 asistenta i 2 trenera) i to: strelci puškom: Dragan Ristić, Dejan Jokić, Zdravko Savanović, Laslo Šuranji, Zoran Poučki, Zoran Banjac i Jelena Pantović, strelci pištoljem: Rastko Jokić, Sredo Radović i Živko Papaz.

Prema broju reprezentacija i takmičara koji su nastupili na ovom SK, ovo je bio jedan od najmasovnijih Svetskih kupova uopšte u parastreljaštvu, sa veoma jakom konkurencijom. Nastupilo je ukupno 48 nacija sa 227 takmičara. Ovaj SK je bio značajan za sve, jer je to bila poslednja prilika takmičarima da izbore kvalifikacijone norme za nastup na predstojećem Svetskom prvenstvu u Australiji ove godine, a ujedno i poslednje veliko takmičenje za proveru forme i sagledavanje dosadašnjih dostignuća u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo.

Medalje su osvajali takmičari iz ukupno 22 države!

Naša reprezentacija je sa ukupno osvojenih 10 medalja (5 zlatnih i 5 srebrenih) u generalnom poretku osvajača medalja zauzela drugo mesto.Naša reprezentacija je na ovom takmičenju osvojila 10 medalja (5 zlatnih i 5 srebrenih), od toga 5 medalja u pojedinačnoj konkurenciji (3 zlatne i 2 srebrene) i 5 medalja u ekipnoj konkurenciji (2 zlatne i 3 srebrene), što predstavlja veliki uspeh našeg tima, obzirom da je ovo bio jedan od najmasovnijih SK po broju učesnika (nacija i pojedinaca)!

Rastko Jokić

Pored toga, Rastko Jokić je u disciplini P4 postavio novi Svetski rekord u finalu. Postavljeno je i 5 novih državnih rekorda 3 pojedinačno i 2 ekipna (pojedinačno, pored Rastka državni rekord finala je postavio i Dragan Ristić u disciplini R9 i Jelena Pantović u disciplioni R8, a ekipni u disciplinama R5 i R9). Ukupno smo nastupili u 10 pojedinačnih finala, svi strelci sem Jelene Pantović su osvojili medalje (računajući i ekipni plasman), a Dejan Jokić je u disciplini R9 ispunio IPC normu za nastup na Svetskom prvenstvu 2019.godine! U pojedinačnoj konkurenciji, od 10 strelaca, 6 je nastupalo u finalima!

Dragan Ristić i Vladimir Pajić

Najuspešniji strelac je Dragan Ristić sa ukupno osvojene 4 medalje (2 zlata pojedinačno i 2 medalje ekipno), a svakako veoma uspešan nastup imao je i Rastko Jokić sa takođe osvojene 4 medalje (1 zlato pojedinačno i 3 medalje ekipno) i postavljenim novim Svetskim rekordom. Pored njih medalje u pojedinačnoj konkurenciji su osvojili još i Laslo Šuranji (srebro u R7) i Zoran Poučki (srebro u R1). Vredan pažnje je i plasman Lasla na 4. mesto u R1 i Jokić Dejana na 6. mesto u R5. Sve u svemu, veoma dobar nastup na ovom takmičenju i dobra uvertira za nastup na SP u Australiji ove godine.

Rastko Jokić, Živko Papaz i Sredo Radović

U ekipnoj konkurenciji, ekipa pištoljem u sastavu: Rastko Jokić, Živko Papaz i Sredo Radović je osvojila 1 zlatnu i 2 srebrene medalje. Ekipa puškom je u disciplini R5 (Dragan Ristić, Zdravko Savanović i Dejan Jokić) je osvojila zlatnu medalju i postavila novi državni rekord, u disciplini R4 (Dragan Ristić, Dejan Jokić i Zoran Banjac) su osvojili srebro. Takođe, u discipline R9 ekipa puškom ((Dragan Ristić, Zdravko Savanović i Dejan Jokič) je postavila novi državni rekord, ali su za 0,2 kruga izgubili medalju i osvojili 4. mesto.
Sve u svemu, dobar nastup i dobar podstrek svima nama u nastavku rada i priprema za SP.

Zvaničan bilten takmičenja